prakticke_rady_square-1

Čo si zbaliť

Zdieľať na Facebooku
Kráčam po svete

Čo si zbaliť? Toto je asi prvá otázka, ktorú mi kladú ľudia, ktorí sa chystajú na Camino. V podstate, či idete na 2 týždne, alebo na mesiac a pol, balenie je rovnaké. Platí pravidlo, že váha batoha by nemala presiahnuť 10% telesnej váhy. Pozor, počítajte aj s minimálne 1 kg naviac – voda.

Batoh: jedna z dvoch najdôležitejších vecí. Ja osobne som začínala s obyčajným zo Sportisimo, mám aj 30 l Osprey. Jednoznačne túto značku odporúčam a nosí ju aj veľa ľudí na Camine. Ďalšia obľúbená značka batohov je Deuter. Aktuálne v roku 2024 nosím batoh Mammut 20l na kratšie cesty (10 dní cca) a Mammut 30l na dlhšie cesty (mammut lithium 30 l women). Pri kúpe dávajte pozor na to, ako sedí, či má odvetrávaný chrbát, koľko váži, či má rain cover, alebo si ho treba dokúpiť. Musím ale povedať, že môj batoh patrí všeobecne medzi tie menšie na Camine. Niektorí ľudia majú aj batohy s objemom 70 l a viac, čo je, podľa mňa, úplná blbosť. 

Topánky: Tu pozor. So zlými topánkami Camino nedokončíte. Ja mám jednu milovanú značku a ani jeden otlak. Naozaj. Moja zatiaľ najdlhšia trasa merala 1100 km a nemala som na nej ani jeden otlak. Značka je Grisport model Plati. Kúpila som si z danej značky aj iný model a sedí tiež super. Obľúbené značky sú ešte La Sportiva a Salomon. Mne nesadli. Pri kúpe topánok neexistujú kompromisy. Buď sadnú, alebo nie. Nespoliehajte sa na to, že ich vychodíte. Počas cesty som videla aj nohy v hroznom stave.  Aktuálne už nosím aj iné značky ako odľahčené Nike na ľahšie cesty ako Camino Ingles, prípadne Goratex La Sportiva na dlhšie cesty. 

Spacák: netreba extra teplý, ale spacák treba. Aj keď idete počas leta, v noci je zima a v ubytovniach vám prikrývky nedajú. Ideálne čo najľahší, môj má 240g a je najľahší na svete (Cumulus Magic 100 Zip).  Dobrá kúpa 🙂 ale samozrejme nie je na outdoorové spanie, na to mám Viking 300.

Oblečenie: preferujem značku Patagonia, ale aj obyčajné veci z Decathlonu sú dobré. Treba mať funkčné a rýchlo sa sušiace oblečenie. Žiadna bavlna, je ťažká a pomaly schne. Konkrétne som si na Camino del Norte alebo Camino Frances brala: dve tričká, jedny krátke nohavice, jedny dlhé legíny (ak idete neskoro na jeseň ako ja, treba dvoje legíny, prípadne nepremokavé nohavice), jedno tričko s dlhým rukávom, jednu super ľahkú tenkú, nepremokavú bundu, mám 70g zo stránky nalehko.cz (Rab Phantom Pull-On), jednu teplú bundu, mám Mammut, jednu športovú podprsenku, troje nohavičky, troje ponožky, jedny šľapky na prezutie po príchode do cieľa (nie žabky, aby ste mohli mať ponožky), turistický klobúk, jeden pončo pršiplášť (keď veľmi prší, aby ste si schovali aj batoh), jedny topánky na chodenie.   

Kozmetika: sprchový gél a šampón 2 v 1 (DM), deodorant, krém na tvár, čistiaci gél na tvár Lieky: Ibalgin, Voltaren masť, konopná chladivá masť (na unavené svaly večer), vazelína (na nohy pred tým ako si dáte ráno ponožky, predídete prasklinám na koži), Fluidex (zmes minerálov), magnézium, elastický obväz (keď ma chytila extrémna bolesť kolena v strede ničoho, veľmi som ho ocenila).

Ostatné: čelovka (slnko vychádza neskoro), športová malá taštička na doklady, mobil a kredenciál, ktorú máte vždy pri sebe, plátenná taška na potraviny alebo na odnesenie oblečenia do práčovne, čítačka kníh (na dlhé poobedia a večery), power banka, nabíjačka na telefón (ideálne s dvomi adaptérmi, aby ste sa podelili o zásuvku), pár energetických tyčiniek, horolezecké karabíny na batoh na zavesenie čohokoľvek (napríklad na vysušenie prádla atď.), peniaze, doklady a kredenciál – preukaz pútnika. Ten si môžete kúpiť buď na Slovensku na stránke www.caminodesantiago.sk (prípadne sa dá na internete objednať aj originál španielska verzia), alebo si ho kúpite v meste, kde začínate. Platné sú, samozrejme, oba – španielsky aj slovenský. 

 

Kde nakupovať?

– YAK RYSY v Bratislave. Skvelo poradia, majú širokú ponuku aj na outdoor cesty, ale aj len na Camino.

– Rock Point v Brne tiež super obchod.

– www.pod7kilo.cz

– www.nalehko.com 

Máte otázky? Píšte 🙂

 

Počet zhliadnutí článku: 70
Meno a priezvisko *
Váš email *
Komentár *